La Llei orgànica 1/2002 de 22 de març, reguladora del Dret d´Associació, en el seu article 14 estableix que les associacions hauran de portar la seva comptabilitat d´acord amb les normes específiques que els hi resulti d´aplicació.

 

La Generalitat de Catalunya, d´acord amb el que preveu l´article 118 de l´Estatut d´Autonomia, disposa de plenes competències en matèria d´associacions i fundacions.

 

Aquestes obligacions comptables, de les associacions i fundacions s´han de matitzar, davant l´enrenou normatiu.

 

D´una banda, hem de fer referència a la diligència comptable.

 

En aquest sentit, la Llei 4/2008 de 24 d´abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, en el seu títol I, capítol III, regula el règim comptable i documental de les persones jurídiques, i l´article 313 estableix que les persones jurídiques han de portar una comptabilitat ordenada, diligent, que s´adeqüi a llur activitat, que la reflecteixi fidelment i que els permeti fer el seguiment cronològic de les operacions i elaborar els comptes anuals. Així, les anotacions s'han de fer d'acord amb els principis de comptabilitat generalment admesos i amb les disposicions que en cada cas siguin aplicables.

 

 

Ara bé, d´altra banda, hem de fer referència a l´obligació mercantil relativa als llibres de comptabilitat.

 

D´acord amb el mateix article 313 citat, les persones jurídiques han de portar un llibre diari i un llibre d'inventaris i comptes anuals, llevat de les entitats que no estan obligades a presentar la declaració de l'impost sobre societats*, les quals tampoc no estan obligades a portar el llibre diari ni el d'inventaris i comptes anuals, però han de portar almenys un llibre de caixa en què es detallin els ingressos i les despeses.

 

* En la seva conseqüència, cal dir, com a regla general, que totes les fundacions i associacions sense ànim de lucre són subjectes passius i per tant estan obligades a presentar l´impost sobre societats i declarar totes les rendes, encara que la totalitat o algunes d´aquestes gaudeixin d´exempció. Ara bé hi ha l´excepció feta d´aquelles associacions siguin o no d´utilitat pública i aquelles fundacions que compleixin els següents requisits:

 

  • Que els seus ingressos totals no superin els 100.000 Euros a l´any
  • Que els ingressos corresponents a rendes no exemptes sotmeses a retenció no superin els 2.000 Euros a l´any 
  • Que totes les rendes no exemptes que obtinguin estiguin sotmeses a retenció

 

Si es compleixen aquests paràmetres d´ingressos i rendes no exemptes no estarien obligades a presentar l´impost sobre societats, és a dir, no en serien subjectes passius de l´impost. Per tant, l´absència d´aquesta obligació de presentar l´impost sobre societats no derivarà en obligacions comptables i mercantils.

 

Aiximateix, a totes les fundacions i associacions subjectes a la legislació de la Generalitat de Catalunya que tinguin l´obligació de  presentar l´impost sobre societats i per tant, formular comptes anuals, les hi és aplicable el Pla de comptabilitat de les citades fundacions i associacions.

 

Especial menció requereixen les associacions declarades d'utilitat pública que han de presentar al departament de la Generalitat competent i inscriure, en els sis mesos següents a la data de tancament de l'exercici, els comptes anuals aprovats, una memòria d'activitats i, si escau, d'acord amb llur normativa, l'informe d'auditoria.

Així també, les associacions declarades d'utilitat pública, les que rebin periòdicament subvencions o altres ajuts econòmics de les administracions públiques i les que recorrin a la captació pública de fons com a mitjà de finançament de llurs activitats han d'elaborar en tots els casos els comptes anuals i fer-los accessibles al públic.